Spring til indhold

Helte og Skurke på Notmark Skole

Vi ved alle hvad forskellen er på en helt og en skurk. I eventyrene og amerikanske film er det ofte sådan, men i virkelighedens verden er er vore skurke ikke helt så skurkagtie som de bliver gjort til, og det samme gælder vore helte, som underoverfladen nogen gange ikke er helt så heltagtige.

At skurke og helte ofte har en del karaktertræk til fælles er nok sværere at se, men når man har hørt på to foredrag om to af vore helte i Sønderjylland, så kan man godt forstå, at der skal noget af det samen stof til at blive en helt og en skurk.

Vores ene foredragsholder seniorforsker Inger Lauridsen sluttede aftenen af med at fortælle lidt om disse træk.

Aftenen indledtes med fællessang, som jo hører med til en foredragsaften i et forsamlingshus på landet. Sangen var ny for de fleste, men Inger Eriksen som har lavet melodien fik alle med på at synge Sang om Als, som hendes mand har skrevet. De knap 45 deltagere klappede højlydt af sangen. Se sangen på www.hannyt.dk

Museumsinspektør René Rasmussen indledte med at fortælle at Søren Telling alene herodisk stod på Danevirkes top og med et telegram i den ene hånd og et gevær i den anden holdt en stor skare mennesker bevæbnet med spader og våben i skak, således at de tyske soldater og arbejdere til sidst fortrak og dermed havde Søren Telling gjort sig til Danevirkes redningsmand. Det blev en fortælling om en fortællers lange omskiftelige liv på godt og ondt. Medaljens bagside blev beskrevet meget livagtigt til dels med citater fra Sørens egen versioner af historien.

Efter kaffe og hjemmebagt kage fortsatte seniorforsker Inger Lauridsen med at fortælle om endnu et fremsynet, engageret, nærtagen, menneske som havde svært ved at tage modstand. Kniplingsdepot-bestyrer og forfatter Hansigne Lorenzen blev født i 1870 i Ballum. En meget dramatisk barndom med 4 søskende, der dør af difteritis i julen 1883 former et menneske, som livet igennem kæmper for det nationale og den danske kulturarv i form af kniplinger fra Tønder. Vores helt bliver helt menneskelig, så vi andre også kan være med, når der graves lidt dybere ned i historien. Hansigne tåler ikke at andre går ind på hendes enemærker og bliver nærtagen og mister næsten alt i denne proces. Oldebørnene føre dog traditionen videre i dag og endnu er der kurser i knipling i Hansignes stuer i Lorenzens gård.

Vi glæder os allerede til næste foredragsrække om ”Skurke og Helte i Sønderjylland”

Arrangementet var lavet i et samarbejde mellem Kulturfokus, Historisk Samfund for Sønderjylland og Landsbyforeningen for Hundslev, Almsted og Notmark.

Del på Facebook